Hvilken tekstillim er bedst?

Tekstillim er en type lim, der er perfekt til at sammenføje stoffer. Lim til stof kan fungere som et alternativ til at sy men kan også være et smart supplement for dig, der bruger nål og tråd.

I dette indlæg vil vi kort gennemgå de overordnede forskelle mellem forskellige typer tekstillim. Derudover får du en tjekliste så du lettere kan finde det bedste tekstillim til lige netop dine behov.

Gütermann tekstillim på et par blå jeans
Brugbar tekstillim til denim, bomuld, linned og uld samt til forskellige slags håndværk.

Tekstillim til permanent og midlertidig sammenføjning

Der findes hovedsageligt to typer tekstillim. Den første er en midlertidig limtype mens den anden giver et mere permanente resultat. Som du sikkert kan gætte er en midlertidig limtupe en lim, der midlertidigt samler to stykker stof. Sådanne produkter er nyttige hvis du for eksempel skal fastgøre en lomme for derefter at sy den fast med større præcision.

Den anden type er en permanent variant i form af tekstillim, der har til formål at samle to stoffer med et mere permanent resultat. Det er et særligt praktisk alternativ når du vil lappe et par bukser uden at bruge nål og tråd. Derudover kan denne limtype med fordel bruges til håndarbejdsprojekter og hobbyaktiviteter.

Tjekliste der hjælper dig med at sammenligne tekstillim

Det er fristende at købe den første den bedste tekstillim man støder på. I mange tilfælde fungerer det fint, men i andre tilfælde kan det være en god idé at forstå forskellene mellem de forskellige slags lim. Der er flere faktorer og egenskaber, du bør tage hensyn til, når du vælger lim. Herunder finder du en tjekliste, der kan hjælpe dig med at sammenligne typerne af tekstillim med hinanden.

1. Anvendelsesområde

Hvad skal du bruge limen til? Skal du fastgøre et stykke stof til et andet og derefter sy det fast? I så fald skal du bruge en midlertidig tekstillim. Hvis formålet derimod er at bruge tekstillimen fordi du vil undgå at sy, så Så skal du vælge en mere holdbar limtype.

2. Limens styrke

De fleste typer tekstillim til permanent brug fungerer som lovet. Hvis du følger producentens instruktioner er det vores opfattelse, at mange limtyper til tekstil lever op til hvad de lover. Limens styrke spiller en mindre eller større rolle. Hvis du f.eks. skal bruge tekstillimen til at lappe børnenes bukser uden nål og tråd, så er styrken særligt vigtig. Hvis du derimod skal bruge limen til hobbyprojekterer, så er der ikke behov for stærkere vedhæftning.

3. Tørretiden

Tørretiden er en faktor, der er mere eller mindre vigtig at tage hensyn til, og den afhænger igen af anvendelsesområdet. For visse projekter er tørretiden afgørende, mens det for andre projekter ikke er så vigtigt. Hvis det er vigtigt med en hurtigtørrende tekstillim kan vi for eksempel anbefale Gütermanns hurtigtørrende tekstillim.

4. Maskinvask

Nogle limtyper kan vaskes i maskinen mens andre ikke kan. Hvis du skal bruge limen til hobbyprojekter, så spiller vaskerådene ingen rolle. Skal du derimod bruge limen til at lime en lomme fast, så kan det være altafgørende. Som sagt er det dig, der ved hvad limen skal bruges til, så sørg for også at undersøge vaskeanvisningerne hvis de kan være vigtige for dig.

5. Pris

Tekstillim sælges i flasker eller i i tuber i forskellige størrelser. Limen fås i flere prisniveauer men koster normalt mellem 50-100 kr. Sammenlign altid prisen pr. gram for at få et realistisk sammenligningsgrundlag. Hvis prisen er en vigtig faktor, så anbefaler vi at du sammenligner priser vha. forskellige hjemmesider med prissammenligning. Hvis du køber din tekstillim til tøj online, bør du også inkludere fragtomkostninger i prisen når du sammenligner.

6. Miljømæssige aspekter

Sidst men absolut ikke mindst er der et miljøaspekt at tage stilling til. Ligesom mange andre ting vi forbruger, så påvirker lim vores miljø og eventuelt også vores sundhed. Tekstillim klassificeres som farligt affald og behandles derfor på særlige anlæg for farligt affald. Vores bedste råd er at du undgår at købe mere lim end du tror du skal bruge. Det er ikke smart at købe store mængder, for tekstillimen forringes med tiden. Hos Laglappen kan du bestille en praktisk lille tube med tekstillim på kun 20 gram. En sådan tube bør uden problemer være nok til en husstand.

Den bedste tekstillim

Hvis du skal bruge tekstillim til at reparere tøj, så stilles der andre krav til tekstillimen end hvis du skal lime tekstiler sammen til dine kreative projekter. Den bedste tekstillim kan derfor variere afhængig af anvendelsesområde. For at hjælpe dig med at finde den bedste tekstillim til lige netop dine behov anbefaler vi, at du sammenligner limens egenskaber med hinanden. Vi håber, at du med denne tjekliste nu lettere kan finde den bedste type tekstillim til dine behov.