Bedste lap til camping og friluftsudstyr

Vi der elsker friluftsliv ved, at mange af de ting vi tager med os på camping eller vandreture kan blive hullede og dermed miste deres funktion. Det gælder især for friluftsudstyr med tynde og lette materialer som f.eks. soveposer, teltduge og oppustelige liggeunderlag.

Huller i camping- og friluftsudstyr kan bedst og hurtigst repareres med selvklæbende reparationslapper. Men hvilken lap er bedst til camping- og friluftsudstyr?

Forskellige typer af lapper til reparation af campingudstyr

Der findes flere forskellige selvklæbende lapper til reparation af campingudstyr. De fleste af de lapper vi har testet under mere ekstreme forhold fungerer godt i begyndelsen… indtil lapperne begynder at løsne sig i kanterne. Derefter er det slut eftersom luft, fugt og vand kan trænge ind under lappen, hvilket får lappen til delvist eller helt at give slip.

Reparationsklapper af elastiske materialer

I modsætning til enklere reparationsklapper af stive materialer, så foretrækker vi lapper med elastiske egenskaber. De klæbes godt fast på forskellige slags materialer, og derudover tåler klæbesiden at blive gennemvåd uden at miste sin funktion. Det er simpelthen lapper, der er lavet til permanent reparation af friluftsudstyr.

Test af reparationsklapper til campingudstyr
Træktest hvor vi ser, at reparationslappen udvider sig med underlaget uden at miste grebet. Hullet der blev lappet åbner sig.

På billedet ovenfor ser vi en elastisk reparationslap, der er påklistret en blå affaldspose af kraftig plast. Lappen sidder fast og holder et hul sammen, som vi selv har lavet. Med kraft trækker vi posen fra hinanden, og der opstår således et træk i hver retning. Spændingen er stor, og den elastiske lap gør sit arbejde ved at udvide sig uden at miste grebet. Trækket strækker dog hullet som lige er blevet lappet.

På billedet nedenfor ser vi tydeligt hvordan den transparente lap er intakt. Derudover ser vi, at hullet der blev lappet, er sunket tilbage til sin oprindelige form. Omkring lappen er affaldsposen deformer. Disse to billeder viser tydeligt hvor vigtigt der er med en tilpasset reparationslap hvis du stiller krav til holdbarhed, elasticitet og selvklæbende egenskaber af høj kvalitet.

Slidstærkt, selvklæbende
Ingen påvirkning på hullet eller reparationslappen efter test af lappen. Dog ser vi hvordan plasten omkring er blevet deform.

Sammenfatning

Konklusionen er, at er den bedste lappeløsning til camping- og friluftsudstyr er vores elastiske lapper. Hvis du vil vide mere om hvordan du reparerer huller i campingudstyr kan du med fordel læse indlægget ‘Hul i luftmadras’. Indlægget forklarer hvordan man reparerer et hul i en luftmadras. Princippet er dog det samme uanset hvilket materiale der skal repareres.